Ekološki kampovi

Društvo ljubitelja prirode “Falco” je tokom 2002. i 2004. godine organizovalo dva eko-kampa na obali vodotoka Jegričke, u šumarku kod “Fazanerije”.

Kampovi su za glavni cilj imali bliže upoznavanje školske omladine sa prirodnim vrednostima, preko raznih zabavnih programa kao i sa osnovama naučno-istraživačkih delatnosti. Tako su učesnici dobili uvid u metode hvatanja, određivanja i prstenovanja ptica, upoznali se sa retkim i zaštićenim vrstama biljaka i životinja, proučavali tajanstveni podvodni svet, saznali jedinstven životni ciklus gljiva i dobili još mnogo korisnih informacija iz oblasti biologije i ekologije.

Predavači su bili nastavnici biologije Angela Zelenka i Silvija Farago, kao i aktivisti društva. Deca su sa velikom zainteresovanošću pratila predavanja i učestvovala u aktivnostima, i usput verovatno shvatila da je i čovek samo deo Zemljine prirodne šarenolikosti i raskoši i da njegov opstanak zavisi jedino od načina kako se odnosi prema okolini i njenim prirodnim vrednostima.