Kékvércse fészkek elkészitése és azok kihelyezése

“A kékvércse aktív védelme” című projekt fő célja, hogy e madarak részére fészkeket készítsünk, melyeket sikeresen el is fogadnak. Ezért május 9-én gyülekezetet tartottunk az egyik alapítótag udvarában, ahol az előre megrendelt és kiszabott fenyőléceket összeillesztettük, -szegeztük és -csavaroztuk. A fészkeket 6 lécdarabból állítottuk össze, ebből kettő az alapot, négy pedig a szélét képezte. Párban dolgoztunk mert egy személynek lassan ment a munka, ezért egy tartotta a léceket, míg párja szegelte vagy csavarozta. A készen lett fészkeket lemázoltuk lakkal, de ebből a munkából maradt másnapra is. Összesen 60 fészket készítettünk ami kirakásra vár.

Pár napra rá az egyesület tagjai útnak indultak, hogy valamennyi fészket ki is helyezzenek Közép-Bánát területén, egész pontosan Sóskopón. Hosszabbított létra segítségével az erősebb nem képviselői helyezték ki a fészkeket magas nyárfasorra, miután elkészítették a gyeptéglákat, melyeket a fészkekbe helyeztünk el. A női nem képviselőire a könnyebb munka maradt, mint például a gyeptéglák, szerszámok és más kellékek feladogatása. Az útra startban defekttel indultunk, meg a végén volt akire nyitott kapuval kellett várni mert eltörött a jármű váltója!

Itt megemlítésre szorul az a tény, hogy a projektre szánt pénzt késve kaptuk meg. Ezért a realizáció vagyis a fészkek kihelyezése és a monitoring is késni fog. A kékvércsék április végén, május elején érkeznek vidékeinkre, ezért a kihelyezett fészkeket is kisebb eséllyel fogadják el az idén. Mivel tudjuk hogy az idén a fészkek elfogadásával nem járunk sikerrel, nem fogjuk mindet kirakni, hogy az időjárás addig sem tegye tönkre őket. Igyekezünk jövőre időben kitenni a fészkeket és értesíteni mindenkit a monitoring eredményeiről is. Előre is köszönjük türelmüket!