Nagy öröm a kiskert 2013

Május 28-án, 29-én és június 3-án a konyhakert versenybizottsága megtartotta első értékelő szemléjét. Az erre vonatkozó szabályzat értelmében a kerteket négy kategóriába sorolták nagyságtól és terménykultúrától függően. Ennek értelmében 9 mini, 15 normál, 4 zárt I. (zöldséges), 4 zárt II.(gyümölcsös), összesen 32 kertet vettek számba és értékeltek. Noha a tavasz késett, és a tartós, hideg esőzések hátráltatták a kerti munkákat, a versenybizottságnak kellemes meglepetésben volt része. Szép számban volt látható a növénytársítást alkalmazóknál már termést mutató zsenge paradicsom, paprika, káposzta, cukkini, burgonya stb. Panasz is van: legtöbben arra panaszkodnak, hogy rosszul kelt a petrezselyem meg a sárgarépa. Erre rácáfolnak azok, akik még az ősszel elszórták a magot. Nekik nem kell a piacra menniük, mert ritkításkor már akad a konyhában használható.
A kertészkedők korosztálya széles skálájú. Az idősebbek között találkozunk a konyhakertek megszállottjaival, de szolgáljon örömünkre, hogy szép számban vannak fiatalok, akik szakavatottan végzik munkájukat, fényesítve kerti szerszámjaikat az egészséges étket termő temerini földben.
A második értékelést már a termések őszi beérésekor, augusztus vége felé fogjuk megejteni. Ezt megelőzően a konyhakertek vetélkedői részt vesznek az Illés-napi terménybemutatón. Az itt felmutatott termékeket is értékeli a versenybizottság. A növények fejlődésétől függően, belátható időn belül meghatározzuk a verseny bezárását, a kertek végső értékelését és a záróünnepség keretében történő nyeremények és oklevelek kiosztását.
Álljon itt a Falco Természetkedvelők Egyesülete versenybizottságának összetétele: Molnár Eleonóra mesterképzett növény-egészségügyi agrármérnök (elnök), Petes Csilla mesterképzett tájépítészeti mérnök (tag), Schiffler Adolf fotófelelős (tag), Majoros Pál ötletgazda, szervező tag.

M. P.

Eredetiben, Original