Nagy öröm a kiskert terménybemutató

Illésnap alkalmából megrendezett terménybemutató:

A program céljáról megjelent írás:

Annak kapcsán, hogy 2013.jan.28-án Guszton András, a temerini képviselő testület elnöke csatlakozási szándéknyilatkozatot írt alá abból a célból, hogy a temerini kiskertek művelői részt kívánnak venni a magyarországi Karcagon meghirdetett „legszebb konyhakertek” programhoz, ebben a 2013-as évben, az ottani szervezők többek között PÁLYÁZATI FELHÍVÁS-t is postáztak melyet az alábbiakban kivonatosan közlünk:

A program indokoltsága:

Hazánkban még sokan emlékeznek szüleink, nagyszüleink konyhakertjére, amikor még szinte bármilyen zöldségféle megtermett a ház körül, A kertes házak előtt virágoskert, hátul pedig a konyhakert kapott helyet. A vidék ezen arculata azonban az évek során megváltozott. Az elmúlt évtizedekben azt sugalták a különféle médiumok a lakosság felé, hogy nem éri meg a kerttel foglalkozni, mert drága vetőmag, a vegyszer,a műtrágya, sokkal olcsóbban meglehet venni a nagy üzletekben, bajlódni nem kell vele és sokkal olcsóbban meglehet venni a nagy üzletekben, bajlódni nem kell vele és sokkal szebb. Igen lehet, hogy szebb, de – mint mostanra már kiderült-az eredete sokszor bizonytalan és minősége sem olyan mint amit otthon magunknak megtermelünk. Mi tudjuk mikor, mennyi vegyszerrel permetezzük, ha használtunk egyáltalán vegyszert. Sajnos ennek a médiapropagandának köszönhetően a lakosság nagy része – és ez már a legkisebb, pár utcából álló falura is igaz – a kerteket fűvel borította le és csak virágokat gondoz, füvet vág. A zöldségeket üzletekből, szupermarketekből szerzi be, melyek tetszetősebbek, olcsóbbak ugyan, de eredete bizonytalan, az egészséges élelmiszerhez sokszor messze állnak. Ezen a tendencián lehet ezzel a programmal változtatni, hiszen bárki lehet képes az önellátásra és egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges zöldségért pedig elég a kertbe kisétálni, nem kell bevásárlásra indulni. „A legszebb konyhakert” c. Program tehát ezt hivatott népszerűsíteni a lakosság körében, illetve akik már ezt művelik, ezáltal kellő elismerést, odafigyelést kaphatnak. Mindezek nyomán remélhető, hogy példájukat minél többen követik.

A program célja:

Ösztönözni a lakosokat, hogy kertjükben termeljék meg a maguk és családjuk számára a konyhakerti zöldségeket, szemlélet váltás, a szemlélet átadása. Fejleszteni ezzel az öngondoskodást, önellátást. Feléleszteni a már feledésbe merült hagyományos népi kertkultúrát. Visszaadni a vidék régi arculatát. Fejleszteni a programmal az összefogást, az egymás megsegítését, közösségfejlesztést.

A „nagy öröm a kiskert 2013” vetélkedő szervezői úgy tervezik, hogy majd az első vizitelés után a kertművelőkkel együtt döntik el, hogy kiket neveznek be a „Legszebb kertek” magyarországi vetélkedőre.

Majoros Pál

Eredetiben, Original