Odúk készítése és kihelyezése

A temerini Kertbarát Kör kezdeményezése által 2004. februárjában kétnapos műhelymunkát szervezett a Falco Természetkedvelők Egyesülete, amelynek keretében összesen 20 madárodú készült el. Az odúk a temerini Kastélykert Természeti Emlékmű fáira kerültek kihelyezésre. Az elkészítésben több mint 30 diák szorgoskodott a kihelyezést pedig a Szerbiai Természetvédelmi Intézet újvidéki kirendeltségének szakmunkatársai ellenőrizték.

Az ilyen mesterségesen kialakított odúk az idős fák üregeit helyettesítik. Mivel ilyen üreges fákból sajnos egyre kevesebb található, nélkülözhetetlen a műfészkek kihelyezése, amelyek elsődlegesen olyan odúlakó madárfajok fészkelési feltételeinek a javítását szolgálják mint a kék-, és széncinege, házi rozsdafarkú, több légykapó, fakopáncs és bagolyfaj, stb. Az akció eredményeként könyvelhető el a mezei verebek és széncinegék megtelepedése a kihelyezett műfészkekben. Összesen öt odút foglaltak el a madarak, amely 25%-os eredménynek számít.

Az egyesület ehhez hasonló megmozdulást szervezett 2005. januárjában is, amikor több mint 30 résztvevő még 25 fészekodút készített és helyezett ki, de ezúttal a nyugati temető fáira.