Pusztákon a természetkedvelők

Sikeresen zajlott szombaton április 21-én, a Falco által megrendezett természetismereti túra, mely a Szlatyina és a bánomi puszták páratlan növény- és állatvilágával ismertette meg a Kókai Imre Á. I. tanulóit, az “Ismerjük és védjük meg természeti kincseinket” című projekt keretében.

A kerékpártúra előadással kezdődött az Ifjúsági Otthon kistermében, ahol összesen negyven hatodikos és hetedikes diák példás magatartást és komoly érdeklődést nyilvánított. Verebélyi Csaba, bemutatva a jellegzetes élőhelyeket, gyakori és ritka fajokat, bizonyos fokú felkészülést biztosított, mely alaposan meg is mutatkozott a félnapos túrán. A képek hatására a szabadban is könnyen felismerték figyelmesebb diákjaink a sárga billegetőt, a vöröshasú unkát, bíbicet.

A túra az állatkert mellett kivezető dőlőúton indult, s a Biró bara mentén haladva egészen a Szlatyina partjáig tartott, ahol aktivistáink és az iskola rajz- és biológiatanára segítségével bevezettük a fiatalokat a pusztai növényvilág csodálatos rejtelmeibe. Későbbiekben módunk nyílt bekukkantani a bánomi pusztára is. Elsődlegesen az ülepítő gödrök jeles világát ismertettük. A flóra és fauna mellett érdekes geológiai jelenségnek is tanúi lehettünk.

Első kirándulásunk egybefonódik egy jeles kalendáriumi nappal, ez a Föld világnapja. Kötelességünknek éreztük a fiatalokat környezetünk védelméről informálni, főként a pusztáinkat, nádasainkat tönkretevő égetések megakadályozásáról és káros hatásáról.