Sačuvajmo okolinu!

Povodom 5. juna – Svetskog dana zaštite životne sredine – naše udruženje je 7. juna organizovala akciju sakupljanja smeća. Vredni učenici iz osnovne škole “Kokai Imre” i članovi društva formirali su 4 grupe, koje su sakupile prilično veliku količinu smeća na zelenim površinama užeg centra Temerina, u roku od samo dva sata.

Cilj je bio da se privuče pažnja naših sugrađana na značaj čistoće našeg okruženja i našu odgovornost za tu čistoću i lepotu. Prirodna staništa, različite životinjske i biljne vrste ugrožene su zbog prekomernog zagađenja životne sredine. Obratimo pažnju, jer od nas zavisi koliko ćemo sačuvati naše prirodne vrednosti!

Svakodnevno nesvesno stvaramo ogromnu količinu smeća. Tu mislimo na otpad od domaćinstva i koliko, samo jednom kupovinom, kupujemo smeća uz proizvod koji konzumiramo. Danas, na policama radnji, sve manje ima proizvoda za višekratnu upotrebu.

Svesnom kupovimon i konzumiranjem možemo izbeći povećanje količine otpada i proizvoda koji stvaraju ili se pretvaraju u otpadne materije. Kupujmo toliko i tako da stvaramo manje smeća! Sačuvajmo našu okolinu – za svoju i opštu dobrobit!

Nekoliko predloga: birajmo dugoročnije proizvode, ne kupujmo plastične kese, tražimo proizvode koji imaju povratnu ambalažu!