banner_immage

Svetski dan bez automobila 2018

faalco_small

Međunarodni dan bez automobila obeležava se svakog 22. septembra u celom svetu još od 1970. godine. Već tradicionalno ovaj dan se obeležava i u opštini Temerin akcijom vožnje bicikla do Info-centra Parka prirode Jegrička u ukupnoj dužini od 12 km.
Na ovaj dan promoviše se masovnije bavljenje biciklizmom i ostalim nemotorizovanim načinima kretanja, na gradskim i vangradskim putevima. Dan bez automobila je dan pešaka, vozača rolera, skejt bordova, trotineta, biciklista i svih onih koji ne zagađuju životnu sredinu i ne prave buku u svom gradu. Automobili su veliki uzročnici zagađenja atmosfere i Наставите са читањем Svetski dan bez automobila 2018

Svetski dan bez automobila

faalco_small

Povodom svetskog dana bez automobila Društvo ljubitelja prirode “Falco” i čuvari prirode Osnovne škole “Kokai Imre” organizuju biciklističku turu do parka prirode Jegrička. Polazak 23. septembra u 9 sati iz malog centralnog parka. Odavde krećemo uz pratnju policije do info-centra na obali Jegričke, posle odmora se vraćamo. Svi se mogu priključiti uz kolonu sa bicikom (triciklom, itd.) koji imaju ispravnu kočnicu. Vodu za piće poneti sa sobom. Preporučujemo zaštitne prsluke. Očekujemo porodice, školske grupe, omladinu, penzionere, svakog ko smatra sebe posobnom za laganu vožnju na 14km-nu turu. Učinimo zajedno za zaštitu prirode, skrenemo pažnju na prednost biciklizma, Наставите са читањем Svetski dan bez automobila

Pokrenut je novi sajt

faalco_small

Sajt udruženja je obnovljen. 8 godina je prošlo od pokretanja prethodnog. Za to vreme su se izmenila očekivanja. Novi sajt je moderniji, širi, transparentniji i mnogo lakši za pretraživanje. Sadržaj starog sajta je prebačen, nažalost stari linkovi samo delimično rade.
Nova mogućnost je pisanje komentara ispod postova, mogu se javiti greške i podeliti mišljenja. Obnovljen sajt pomaže da lakše osvežavamo sadržaj, da informacije budu brže dostupne. Vredi pogledati prethodna dešavanja, šta smo sve radili. Vesti na srpskom jeziku pomalo kasne, ali se nadamo da pomoću novog sistema to možemo svesti na minimum. Наставите са читањем Pokrenut je novi sajt

Dan ptica i drveća

faalco_small

Povodom ovogodišnjeg dana ptica i drveća, predsednika našeg udruženja je bio gostujući predavač u Kanjiži. Nekoliko članova našeg društva je otputovalo da sasluša predavanja i da se upozna sa ostalim učesnicima. Tokom predavanja galerija je bila puna dece, više njih je ispratilo događaj stojeći i sedeći na stepenicama. Nakon dobrodošlice Loranda Mađarija, Ištvan Balog (predsednik DLJP “Falco”) je održao jedno duže predavanje o pticama naše okoline. Nakon kraće pauze, Gabor Važonji (šumar iz Kanjiže) je nastavio veče, govoreći o drveću i šumama.

Malčiranje

faalco_small

U četvrtak smo obišli drveće, koje smo zasadili u novembru, zatvorili smo odvodne kanale i zalili veći deo. Pošto nije bilo izgleda za kišu, a zemlja se brzo isuši na jakom suncu, odlučili smo se za malčiranje. Ogoljene delove oko drveća treba pokriti pokošenom travom: pošto su prilično velike rupe kopane, a tamo još nema trave, brzo se isuši i naprsne. Posle nedeljnog ručka smo se okupili u “voćnjaku” i pokosili travu, koja je dosezala do kolena. Potom smo tu travu skupili u džakove (ukupno 14) i preneli na teritoriju za pošumljavanje. Oko svakog drva smo mogli postaviti debeli sloj malča i tako ih zaštiti od isušivanja. Veliki deo drveća već niče, jedino ne znamo šta će biti sa jasenovima. Trava već zeleni, ptice lete i cvrkuću u okolini, ali su se i krpelji namnožili – svako od nas je skinuo barem desetak sa svoje odeće.

Biciklistička tura

faalco_small

Povodom Dana Zemlje, naše društvo je organizovalo biciklističku turu. Skupili smo se u nedelju poslepodne, ispred OŠ “Kokai Imre” i krenuli. Uprkos javnom pozivu, nije nas bilo previše, ali je došlo i dece i odraslih u lepom broju. Otišli smo do Banomske pustare, pogledali livadu, jezero i ptice koje se gnezde pored njega. Odatle smo produžili do osmatračnice, sa koje se pruža lep pogled na Jegričku. Izvidnica je nažalost u lošem stanju, deo stepeništa truli, potrebne su popravke. Otišli smo i do pumpe, a u povratku smo prošli pored Bognarovog salaša. Napravili smo još jedan kraći odmor pre povratka u selo. Tom prilikom smo podelili flajere, a riporterka Radio Temerina je intervjuisala nekoliko učesnika. Bilo je u planu da se posete i Rimski šančevi, ali je tura i bez toga iznosila 25 kilometara, a i vreme i kondicija su nam bili na isteku.

Sadnja drveća pored puta

faalco_small

Ove godine smo nastavili sa produživanjem drvoreda uzduž siriškog puta. Zasađeno je i fiksirano uz stubove 14 jasenova. Posle sađenja smo pogledali drveće zasađeno tokom jeseni. Postavili smo i stubove, koji su preostali od sađenja, i poduprli još više drveća. Mada tokom blage zime divljač nije načinila štetu u mladicama, to se nažalost ipak desilo na proleće. Ne znamo tačan razlog, ali uprkos zaštitnim mrežama, više drveća je oštećeno, jedno i slomljeno.