Szemle az erdőnkben

Mivel Temerin területén annyira kevés a fával borított rész, ezért egyesületen belül erdőként emlegetjük a helyet, ahová előző akció során több mint 100 fát ültettünk.  Az előző év időjárása nem kedvezett a fáknak, télen az erős szelek, a tél végén a rengeteg csapadék, majd jött a meleg tavasz, mulcsoltunk, locsoltunk, erre megkapta a forró nyarat, őszre kevés fán maradt zöld levél. A téli átültetés alkalmával elültettünk pár fát ami már nem maradhatott eredeti helyén, ezzel is kiváltva néhány kiszáradtat.

Ezzel a tudattal vágtunk neki, megnézni mit sikerült elérni. Két alkalommal is jártunk kint, hogy átnézzük a fákat, össze szedjük a feleslegessé vált karókat és hálókat. Szemetet nem hagyunk a természetben!

A kőrisekből nem sok maradt, szinte mind szétrohadt. A többi fajta jobban viselte, kicsit jobb helyre lettek ültetve.  Száradt ki fűzfa és tölgy is. Az ültetéskor rögtön a fákra rakott védőháló, mely több mint egy éve már a fákon volt, volt mikor nem volt elég. Sok fánál felemelték, hiába igazgattuk mindig vissza mikor arra jártunk. A kérgétől megfosztott fa pedig elszárad, volt amit el is törtek. Van fa ami szépen hajt, van ami alulról tör ki.

Globális felmelegedés, szélsőséges időjárás, a meglevő természetes területekhez képest nagy vadállomány, hiába a rendszeresen beleölt nem kevés munka és pénz, az eredmény nem lelkesítő. Nagyjából 30 fa hajt most. Ha ezeket sikerül megóvni, akkor már egy fákkal, ha elszórtan is, borított területen nagyobb eséllyel marad meg az elkövetkezőkben ültetett fa.

A téli törődést mindig nehezítik a nehezen vagy csak gyalog járható földutak. Minden határjáró, ha egy kicsit igazít az úton, nagyon gyorsan járhatóvá lehet tenni. A híd körül levezettük a nyomvályúkból a vize. Mire másodszor mentünk már ki lett simítva az út, ahonnan előzőleg elvezettük a vizet szépen járható út lett. Azon a részen ahol nem érkeztünk átvágni az utat és nem folyt le a víz, ott a simítás után dagonya lett, ennek nem kevés idő kell mire 30 centiméter mélyen átszárad. Mindannyiunk érdekében kérem, mindenki  tegyen egy kicsit és meglepő eredmény lesz.

Nem adjuk fel a faültetést! Vajdaság, de nagyobb területet figyelve is, a legkopárabb község vagyunk. Arra kérünk mindenkit ha van rá lehetősége ültessen fát. Akár háznál az udvarra, az utcára, aki teheti kint a határban is. A földterület végén régen is voltak fák, most is elférnének. Jól jön nyáron egy kis hűvös, télen a gyengébb szél és ezáltal a kevesebb elhordott értékes termőtalaj. Ne legyen ilyen kopár a határ (főleg télen).

Egy pontos összeszámolással még tartozunk, legközelebb összeírjuk mi maradt.