Terepjárás a nagybarán

Május 27-én a Falco Természetkedvelők Egyesülete szervezésében, immár harmadik alkalommal megrendezett természetismereti terepjárás útiránya ezúttal községünk legnagyobb vízfolyása, a Jegricska volt. Eddig ez bizonyult a legtömegesebb terepjárásnak, ugyanis a résztvevő gyerekek száma 50 körül mozgott. Közvetlenül az indulás előtt a gyerekek rövid ismeretterjesztő előadást kísértek figyelemmel a Jegricska Természeti Park, mint védett természeti terület általános jellemzőiről, valamint gazdag élővilágáról.

A terepet traktoros utazás során közelítettük meg. Ennek köszönve a kocsikról szemlélve, a nádsávval szegélyezett Nagybara előtárta azokat a kincseit, amelyeket gyalogszerrel nehéz megfigyelni. Volt ott nagykócsag, szürke- és vörösgém, rengeteg szerkő, méghozzá mind a két faj, a fattyú és a ritka kormos szerkő képviselői is. A nádas felett barna rétihéják pásztázták a terepet, felijesztve egy tőkésréce csapatot, amely nagy ívben körberepülve a “veszélyt rejtő” terepet, újra vízre merészkedett. A búbos vöcskök látványos bukómerülésekkel kápráztattak bennünket, a rejtőzködő életmódot folytató bölömbikák pedig csak mély, búgó hangjukkal árulták el jelenlétüket. Az ég felé ívelő mezei pacsirták, a partmenti bokrokban bujkáló mezei poszáták teli torokból fakadó éneke, mint zenei aláfestés varázsolta még csodálatosabbá a tájat. A Bognár-tanyához érve tettünk egy gyalogtúrát is, miközben a rovar- és a növényvilág jellegzetes képviselőivel ismerkedtünk.

A gyerekek kellő figyelemmel és érdeklődéssel igyekeztek minél többet megtudni erről az élőhelyről, amely szépségével és gazdag természeti értékeivel őket is bizonyára lenyűgözte. Kissé elfáradtan, de gazdag élményekkel tértek otthonukba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.