Terepjárás a nagybarán

Május 27-én a Falco Természetkedvelők Egyesülete szervezésében, immár harmadik alkalommal megrendezett természetismereti terepjárás útiránya ezúttal községünk legnagyobb vízfolyása, a Jegricska volt. Eddig ez bizonyult a legtömegesebb terepjárásnak, ugyanis a résztvevő gyerekek száma 50 körül mozgott. Közvetlenül az indulás előtt a gyerekek rövid ismeretterjesztő előadást kísértek figyelemmel a Jegricska Természeti Park, mint védett természeti terület általános jellemzőiről, valamint gazdag élővilágáról.

A terepet traktoros utazás során közelítettük meg. Ennek köszönve a kocsikról szemlélve, a nádsávval szegélyezett Nagybara előtárta azokat a kincseit, amelyeket gyalogszerrel nehéz megfigyelni. Volt ott nagykócsag, szürke- és vörösgém, rengeteg szerkő, méghozzá mind a két faj, a fattyú és a ritka kormos szerkő képviselői is. A nádas felett barna rétihéják pásztázták a terepet, felijesztve egy tőkésréce csapatot, amely nagy ívben körberepülve a “veszélyt rejtő” terepet, újra vízre merészkedett. A búbos vöcskök látványos bukómerülésekkel kápráztattak bennünket, a rejtőzködő életmódot folytató bölömbikák pedig csak mély, búgó hangjukkal árulták el jelenlétüket. Az ég felé ívelő mezei pacsirták, a partmenti bokrokban bujkáló mezei poszáták teli torokból fakadó éneke, mint zenei aláfestés varázsolta még csodálatosabbá a tájat. A Bognár-tanyához érve tettünk egy gyalogtúrát is, miközben a rovar- és a növényvilág jellegzetes képviselőivel ismerkedtünk.

A gyerekek kellő figyelemmel és érdeklődéssel igyekeztek minél többet megtudni erről az élőhelyről, amely szépségével és gazdag természeti értékeivel őket is bizonyára lenyűgözte. Kissé elfáradtan, de gazdag élményekkel tértek otthonukba.