Veštačka gnezda za retke grabljivice u Banatu

U okviru projekta “Aktivna zaštita sive vetruške u srednjem Banatu”, glavna aktivnost je bila izrada i postavljanje veštačkih gnezda radi unapređenja uslova za njihovo gnežđenje. Tim povodom smo se 9. i 10. maja, okupili u dvorištu jednog našeg člana i uspešno izradili 60 platformi od unapred pripremljenih (isečenih, ostruganih) letvi od bora. Gotova gnezda smo premazali sredstvom za zaštitu drveta.

Postavljanje platformi se odigralo 13. maja na lokalitetu Slano kopovo, kod Novog Bečeja. Gnezda smo pričvrstili na odgovarajuća mesta u krošnjama stabala topole, a nakon toga smo kao podlogu stavili tepih od trave. Uprkos uspešnom postavljanju gnezda, dan nije prošao bez problema. Na kolima je prvo pukla guma, a pri povratku se polomio menjač pa su nas kući čekali širom otvorenih kapija.

Važno je ovde napomenuti da su sredstva za realizaciju projekta dobijena baš u periodu koji se poklopio sa prolećnom migracijom sivih vetruški (kraj aprila, početak maja). Zbog “kasnog” postavljanja manje je verovatno da ove godine gnezda budu zauzeta. Svesni ove činjenice nismo sve platforme postavlili ovom prilikom. Ostala gnezda će svoja mesta naći sledeće godine, neposredno pre početka seobe. O rezultatima monitoringa ćemo Vas redovno obaveštavati.