Zöld sorok 23.

Év végén

Év vége lévén (a világvége napja már elmúlt) az ember többnyire kicsit visszatekint az elmúlt időszakra, átgondolja, mi mindent tett, és nem tett meg. Mi is ezt tesszük minden év végén. Büszkén mondhatjuk, hogy igen termékeny, eseményekben gazdag évet hagyunk magunk mögött. Előadásokat szerveztünk a környezetvédelem témaköréből, részt vettünk a természetbarátok Oromhegyesen megszervezett találkozóján, akciót szerveztünk a gyurgyalagok védelmében, ott voltunk az Illés-napi rendezvényeken, környezetismereti tábort szerveztünk a Jegricskán, versenyt a kiskertművelők részére, madárodúkat raktunk ki a parkban, ragadozómadár-etetőhelyet alakítottunk ki, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Mindezt környezetünk, élővilágunk megőrzése érdekében tettük.
A világvégével kapcsolatban pedig (ha már az előbb szóba hoztam), nemrégiben egy tudományos csatornán filmet láttam, amelyben a világ, az emberiség pusztulását előidézhető 10 különféle tényezőt vizsgálták meg és rangsorolták. A különféle aszteroidák becsapódását, a szupervulkánok kitörését és a pusztító járványok elterjedését megelőzve, a ranglétrán „előkelő” helyet kapott a környezet ember által okozott olyan mértékű összeomlása, ami a teljes civilizáció kipusztulásához vezethet. Ennek előjelei máris megmutatkoznak (egyre gyakoribb szélsőséges időjárás, a sivatagok terjeszkedése, a termőtalaj degradálódása, az átlaghőmérséklet folyamatos emelkedése, a sarki gleccserek rohamos elolvadása, eltűnése, fajok fogyatkozása, eltűnése stb.). A híres indián mondás szerint: „A világot nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Az örökséget el lehet herdálni, de a kölcsönt kamatostól illik visszaadni.”
Madárdalos, virágmezős új esztendőt kívánok mindenkinek.

A Falco Természetkedvelők Egyesületének nevében
Balogh István elnök

Ragadozómadaraink védelmében

A korán érkezett kiadós havazás nagy megpróbáltatás elé állította az „itthon” telelő és az északabbról hozzánk érkezett madarakat is. Telente északról nagyon sok ragadozó madár húzódik délebbre, a mi vidékeinkre áttelelni, ahol főleg mezei rágcsálókkal, vagy ezek hiányában elpusztult állatok tetemeivel táplálkoznak. A nagy hó azonban ez utóbbi élelemforrást is elfedi, elérhetetlenné teszi számukra. Egyesületünk az idén etetőhelyet alakított ki számukra, ahová vágóhídi hulladékhúst és faggyút fogunk a tél folyamán rendszeresen kihordani, ezzel is segítve túlélésüket a fagyos téli hónapokban. Az egerészölyv naponta 3–4 mezei rágcsálót elfogyaszt, ami egy év alatt ezernél is több mezei egeret, pockot jelent.

(kép az újságban)

Fotó: B. I.

Újabb odúk kihelyezése

A madaraknak manapság az odvas fák és más élőhelyek ritkulásának következtében szükségük van az ember segítségére a megmaradáshoz. Ha segíteni szeretnénk rajtuk különböző méretű és fajtájú odúk kihelyezésével saját házunk, kertünk környékén megtehetjük ezt. Hogy milyen odúba milyen madár fészkel, és az odúk fajtáit megnézhetjük a világhálón, vagy megkérdezhetik a Falco tagjaitól, akik szívesen nyújtanak segítséget. Az énekesmadár-odúkat 2-4 méter magasságban kell kihelyezni, és úgy, hogy a bejárat ne essen egybe a fő szélirányokkal a környéken. Nálunk a szél általában keleti és északi irányból fúj, ezért legjobb, ha az odú bejárata délnyugat felé néz. Idén ősszel a Kókai Imre Általános Iskola diákjaival kihelyeztünk a parkba tíz énekesmadár-odút. Az odúk némelyikét előzőleg a Falco tagjaival egy ellenőrzés alkalmával gyűjtöttük be, javítás és újrafelhasználás céljából. Ez ugyanis már a sokadik odúkirakási akció volt, és mivel a madárházak az időjárás viszontagságait elviselve lassan megrongálódnak, időnként meg kell javítani őket.
Az akcióban kilenc iskolás és néhány felnőtt vett részt, kiket a sikeres munka elvégzése után meleg tea és rágcsálnivaló várt a kertészlakban.

(kép az újságban)

A madarak és a köd

November utolsó hétvégéjén, az esti órákban, sűrű köd ereszkedett városunkra. Váratlanul ért ez mindenkit, hiszen a látási viszonyok drasztikus romlásával nagyban megnő a balesetveszély, főleg a gépjárművek tekintetében. November a madárvonulás időszaka, amikor a vándormadarak kisebb-nagyobb csapatokban, vagy magányosan vándorolnak telelőhelyeik felé. A sűrű köd nekik is „fejfájást” okoz, hiszen nem látják a tájékozódásukat segítő csillagokat, és akár rossz irányba is elkóvályoghatnak. Emiatt ködben igyekeznek megszakítani a vonulást, és a földre ereszkedve megvárni, amíg kitisztul felettük az ég. Ezt tehette az a bütykös hattyú is, amelyet egyik tagtársunk november 25-én reggel a központban talált elpusztulva. Valószínűleg itt próbált földre ereszkedni előző éjjel a sűrű ködben (talán a fények vonzották?), és valamelyik épületnek, esetleg fának, villanyoszlopnak ütközve lelte végzetét.

B. I.

Eredetiben, Original