Zöld sorok 5.

Környezetvédelmi tábor a Jegricskán

A Falco Környezetbarát Egyesület szeretettel meghív 2010. augusztus 19. és 24. között a Jegricskán megrendezésre kerülő Falco környezetvédelmi táborba.
Olyan általános iskolás diákok jelentkezését várjuk, akik szeretnének játékosan és aktívan megismerkedni az őket körülvevő környezettel és élővilággal. A tábor helyszíne az újonnan megnyitott információs központ a Jegricska partján. A fiatal résztvevők különböző programokban vehetnek részt pl.: madárgyűrűzés, madármegfigyelés, egysejtűek és többsejtűek tanulmányozása, hüllők és kétéltűek, növényismeretek elsajátítása, halak, rovarok, kisemlősök kutatása, valamint általános ökológiai és természetvédelmi ismeretek szerzése. A szabadidős tevékenységek sem maradhatnak el, különböző labdajátékok, vetélkedők, csónakázás, filmnézés, séta várja az érdeklődőket. A nap végét tábortűzzel zárjuk. A részvételi díj 3000 din., jelentkezési határidő augusztus 10-ig. Elszállásolás: saját sátrakban. Amennyiben többet szeretnél megtudni táborunkról, hívd a 064/25-22-347-es telefonszámot vagy írj e-mailt a m.p.gabriella@gmail.com címre.

Új védett növényünk

(kép az újságban)

Egy nemrégi terepjárásom alkalmával, a téglagyár környékén egy érdekes növényfajt találtam a mocsaras, lápos talajú, magas fűvel benőtt területen. A növény felépítése, valamint virágzata az orchideafélékre emlékeztetett. Néhány fotót készítettem róla, melyek alapján otthon, a növényhatározó könyvem segítségével megállapíthattam, hogy egy ritka védett orchideafélét, a mocsári nőszőfüvet (Epipactis palustris) találtam meg községünk határában. Ez a virág a mocsaras, lápos területeken érzi jól magát. Magassága eléri a 35–40 cm-t, virágai bókolók, sziromlevelei vörösek, az alsó fehéressárga, nyelvszerűen kiszélesedett. A virágok hosszú, 10–15 centméteres fürtben sorakoznak a szárvégen, és alulról fölfelé fokozatosan nyílnak. Ritka növény, Vajdaságban még néhány helyen előfordul, de sehol sem tömeges. A községünkben megtalált állomány szétszórt egyedeinek számát mintegy 45–50 példányra becsültem.

A biodiverzitásról

Sokunknak bizonyára ismeretlen ez a fogalom, ami nem meglepő, hiszen viszonylag újkeletű elnevezésről van szó. A biodiverzitás, más szóval a biológiai változatosság, a Földön megtalálható fajok sokszínűségét, a gének gazdagságát és az élőhelyek sokféleségét foglalja magában. Egészen egyszerűen az élet különböző formáinak a sokaságára utal, amely a sok milliárd éve zajló evolúció által formált természetes folyamatok eredménye. De miért fontos erről szót ejteni? Képzeljük csak el, ha utazásunk vagy kirándulásunk során mindig ugyanazokkal az élőlényekkel találkozunk, vagy ugyanaz a táj fogad bennünket Földünk bármely pontjára is érkezünk. Igazán nem lenne túl érdekes. Megállapíthatjuk, hogy az élet akkor szép, ha változatos és sokszínű. Továbbá, a biodiverzitásnak sok más fontos szerepe is van, hiszen olyan „szolgáltatásokkal” lát el bennünket mindennap, mint az élelem, gyógyszeralapanyagok, víztisztítás, oxigéntermelés, szén-dioxid-tárolás, talajösszetétel, klímaszabályozás stb. Minél szegényebb ez a sokféleség, annál nagyobb ezeknek a felsorolt elemeknek a hiánya és ezáltal az élet fennmaradásának az esélye is csökken, beleértve az emberi faj túlélési arányát is. A világon jelenleg nagyjából 1,6 millió tudományosan lejegyzett állat- és növényfaj él, a kutatók szerint az összes faj száma körülbelül 4,5-5 millió lehet. Becslések szerint ebből naponta 50 hal ki végérvényesen, míg az új fajok születése ezer, tízezer évben mérhető, vagyis sokkal hosszabb folyamat. Egyes elméletek szerint a Föld a hatodik kihalási korszak közepén jár, az előző ötöt olyan természetes események idézték elő, mint az aszteroida-becsapódások, vagy a jégkorszakok. A különbség, hogy az előzőekkel ellentétben ez a legutóbbi sajnos emberi tevékenységek által előidézett folyamat (pl. a városok, a mezőgazdaság és az infrastruktúra terjeszkedése a természetes élőhelyek rovására) és ha ez így folytatódik, fennáll a veszély, hogy az élet vakvágányra kerül.
Mindezt felismerve az ENSZ a 2010-es évet a biodiverzitás világévének nyilvánította, abból a célból, hogy ráébressze az emberiséget a fenyegető veszélyre, hacsak nem változik meg a természethez való viszonya. Tegyünk mi is a biológiai sokféleség megtartása érdekében: ne háborgassuk a vadon élő állatokat, mi sem szeretjük, ha valaki ezt teszi velünk, ne tépjük le minden ok nélkül a mező virágait, hiszen ők a természet és nem a szobánk ékei, ne tegyük tönkre a természetes élőhelyeket, mi sem vennénk jónéven, ha valaki otthonunkra törne, és összegezve: tartsuk tiszteletben a természet törvényeit, hiszen azok évmilliók természetes folyamatai és nem az emberek által íródtak.

Vigh Lóránd

Eredetiben, Original