Zöld sorok 8.

Itt a faültetés ideje!

Sokat tehetünk környezetünk élővilágának megóvásáért, gondozzuk hát a növényeket! Házunk körül, a kertben számos növény- és állatfaj, gombák, különböző mikroorganizmusok élnek. Ahhoz, hogy a kertünk élővilága gazdag és változatos legyen, sokféleségre kell törekednünk kertépítéskor. A különböző fák, virágok, cserjék különböző állatokat vonzanak. A fát ajánlatos ősszel ültetni, amikor téli álomra készülődve lehullatja leveleit. Így a téli hónapokon keresztül, gyökeresedhet, és tavasszal már rendelkezhet megfelelő víz és tápanyagmennyiséggel. A fák sok más élőlénynek adnak szállást, pihenőhelyet és táplálékot. Tisztítják a levegőt, oxigént termelnek, valamint csökkentik a zajt. Akik most ősszel szeretnének fát ültetni és még nem választottak fajtát, íme néhány tipp a fafajták és cserjék közül, amelyekkel gazdagíthatják kertjük élővilágát:
Fészkelésre alkalmas fajták: lucfenyő, orgona, korai juhar, mezei juhar, közönséges boróka, májusfa, fagyal, kislevelű hárs, vadszőlő, borostyán stb.
Védőcserjének, sövénynek valók: mogyoró, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, fekete bodza, kökény, csíkos kecskerágó, húsos som, közönséges magyal stb.
Táplálékra alkalmas fajok: madárbirs, madárberkenye, fekete eperfa, fehér eperfa, vadcseresznye, erdei fenyő, tűztövis, vadrózsa, gyümölcsfák stb.

M. P. G.

Derékba tört vadászbecsület

Beköszöntött a vadászidény, vadállományunk legnagyobb szomorúságára. Bár a vad, szegény nem tudja, de igaz, hogy egész évben azért dédelgetik, őrzik, nevelgetik, hogy aztán valaki puskavégre kapjon belőlük nyulat, nagyvadat stb… Nem is lenne ez akkora (?) baj, ha mindig minden a törvényszabta keretek között meg a vadászetika betartása mellett történne. Sajnos nem így van.
Az idén sem hagyott nyugton a kisördög, kimentem hát a terepre kicsit fülelni. Merthogy valakik évek óta rendszeresen törvénytelen módon gyérítik – sőt mészárolják – a fürjeket. Azért törvénytelen módon, mert a régen betiltott elektromos csalogatót alkalmazva vadásznak, és azért mészárolnak, mert az ilyenfajta csalogatóval egész vonuló fürjcsapatokat lecsalnak egy kisebb szántóra vagy tarlóra, ahol aztán halomra lövik az öklömnyi madárkákat.
Tetézi a dolgot, hogy teszik ezt olyan madárral, melyet Európában már sehol sem vadásznak, mert annyira megritkult, csak nálunk. Meg talán még Bulgáriában. S hogy visszatérjek a kisördögre, most sem hiába csalt ki fülelni. Már vagy egy kilométerről hallottam a csalogatók kissé gépies, de mégiscsak irritáló pitypalaty-tyolását. Nyílt titok a vadászok körében is, hogy ki, kik követnek el effajta törvénysértést. Mégsem tesz senki semmit annak érdekében, hogy egyszer s mindenkorra véget vessenek ennek – az egész vadászegyesületet bepiszkító – cselekedetnek. Talán mert vezető beosztású az illető? Vagy talán az az elhíresült „erősebbik kutya” törvény érvényesül itt is? Van, ahogy van, számomra már régen derékba tört az effajta kapzsi vadászok becsülete.

B. I.

Madáretető igényelhető

Értesítjük egyesületünk tagjait és mindazokat, akik szeretnének részt venni téli madáretető- készítési és -elhelyezési akciónkban, hogy szombaton, 13-án, reggel 9 órakor jelenjenek meg a Kókai Imre iskola műszaki termében. Tavaly 50 etetőt osztottunk szét az érdeklődők között. A siker arra bátorít bennünket, hogy a megmozdulást az idén is folytassuk. Az idén további 50 etető fogja várni a madárkedvelőket. Aki tehát vállalja, hogy a kertjébe kihelyezi és gondoskodik a kis szárnyasokról – és közben gyönyörködik a látványban –, hívja a 064 25 22 347-es telefonszámot, amelyen jelentheti igényét. Minden segítőkész érdeklődőt szeretettel várunk szombaton délelőtt!

M. J.

Eredetiben, Original