A téli madáretetésről

Néhány tudnivaló az énekesmadarainkról

Az énekesmadarak többsége, naponta a saját testsúlyával megközelítőleg megegyező mennyiségű táplálékot fogyaszt el! Télen fagyos, esős, havas időben ez a táplálékigény még fokozottabb. Ilyenkor ugyanis testük melegen tartása miatt, nagyobb az energia felhasználásuk, a fehérjét jelentő rovarokat viszont nem mindig tudják a kellő mennyiségben beszerezni. Énekesmadaraink évi kétszeri költéséből 10-12, a cinegéknél akár 20-25 fióka is kirepülhet, mégsem lepik el tömegesen kertjeinket ezek a madarak. Ennek fő oka – a kirepüléskori elhullás mellett- a téli éhezés miatti elhullás. Éppen ezért nagyon fontos feladatnak tartjuk a téli madáretetést!

Mivel, hogyan és meddig etessük a madarakat?

A madáretetés célja, hogy- a természetes eleségforrást kipótolva- átsegítsük énekesmadarainkat az ínséges időszakon. A madáretetőt már a fagyos idő beállta előtt ajánlatos kihelyezni és feltölteni eleséggel. Eleségként olajos magvakat (napraforgó, tökmag, dinnyemag, dióbél)tegyünk az etetőbe, de kiaggathatunk a faágakra (nem sós!) szalonnát, töpörtyűt, faggyút is, ami az etetőhöz csalogatja a madarakat. Készíthetünk vegyes keveréket, meg „madárkalácsot” is. A vegyes keverékbe túrót, főtt krumplit, főtt sárgarépát, sajtot, almadarabokat valamint más, főtt konyhai hulladékokat keverhetünk. A „madárkalács” faggyú és napraforgó keverékéből áll. Ezeket a rovarevők, lágyevők fogyasszák előszeretettel. Fontos tudni, hogy a magevők szívesen táplálkoznak a földről. Számukra egy -bokor vagy fa alá helyezett- tepsibe tegyük a napraforgót, kölest muharmagot, de ocsút vagy kukoricadarát is rakhatunk ki nekik.

Amire fontos odafigyelni

1.) SEMMIKÉPEN ne etessük a madarakat kenyérdarabkákkal, kenyérmorzsával, keksszel, ezek ugyanis magukba szívják a nedvességet, amitől hamar savanyodnak. Savanyodva bélhurutot, tehát biztos pusztulást okozhatnak a madaraknál!

2.) FOLYAMATOSAN etessük a madarakat! Ha elkezdtük a madáretetést, akkor nem szabad abbahagyni, főleg nem zord időben. Az etetőre szokott nagyobb madársereg ugyanis – az etetés megszakítása után- nem biztos, hogy képes lesz elegendő természetes táplálékot találni az etető környékén, és egy részük éhen pusztulhat.

3.) FONTOS , hogy az etetőt olyan helyre tegyük ahol bokrok , fák is vannak a közelben (legmegfelelőbbek erre a célra az örökzöldek), ahová a –rájuk vadászó- ragadozó madarak elől bújhatnak el a táplálkozó énekesmadarak. A ragadozók ugyanis hamar észreveszik a tarka madársereget az etető körül, és rákaphatnak a könnyű eleségforrásra.

Szöveg: Balogh István

Képek: Horvát Jovica