Árokásás, vízelvezetés

Az esős őszt esős tél követte. Bőséges csapadékot kapott a föld. A novemberben elültettet fák sem hiányolták a vizet. Alacsonyabb részre lett ültetve a fák nagyja, az útról is oda van vezetve a víz, és a Szlatyina mentén is töltés van. Így a víz elfolyni nem tudott. Ezen a helyzeten próbáltunk változtatni, több akció alkalmával.

Február 15. Öten vettük az irányt a szeméttelepnek és onnan gyalog végig a Szlatyina mentén a fákig. Ekkor tudtuk meg, hogy mi is a helyzet a terepen. A vizet látva először az út mellett ástunk egy kisebb árkot. Már ezen is ömlött a víz, hegyi patak csörgését hallgattuk még megcsináltuk beljebb a másik levezetőárkot. A víz így két helyen zúdult bele a Szlatyinába. Azt sejtettük, hogy nem végeztünk teljes munkát, de sötétedett és elmentünk.

Február 20. Ketten mentünk vissza, immár kocsival is ki lehetett jutni. Megláttuk mit sikerült előzőleg elérni. Újabb fél nap munkával kitisztítottuk, megmélyítettük és meghosszabbítottuk az első árkot. Mire körbejártuk a területet és elpakoltuk a szerszámokat már látványosan leapadt a víz, a hátsó árok mélyítése még váratott magára.

Március 22. Egy hónap múlva sikerült újra kijutni, ezúttal nagyobb létszámban. Az út melletti terület teljesen felszáradt, egy fát kivéve, ami jó 20 cm vízben úszott. Nagyjából 10 vödör vizet és ugyanennyi békát kellett kimeríteni, és feltölteni földdel a mélyedést. Ki lett takarítva és meg lett mélyítve a hátsó nagy árok, valamint meghosszabbítva a két régebbről meglévő hosszanti árokig. Ezzel a vízlevezetés hosszútávon megoldott, csak kisebb ároktakarítások várhatók az elkövetkezőkben. Ekkor találtuk az első kullancsokat a területen.