AUTÓMENTES VILÁGNAP 2018

Az autómentes világnap egy (1970 óta minden évben szeptember 22-én megtartott) rendezvénysorozat, melynek célja a társadalom környezettudatosságának az erősítése. Az utóbbi években Temerinben is rendszeres lett ez a megmozdulás, amit idén is egy kerékpártúra keretein belül bonyolítunk le. A Jegricska parti Információs-központig karikázunk ki, (Járektól 12km távolság).
E módon kívánjuk felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy az utazáshoz fenntartható, alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Az autómentes nap a gyalogosoké, a rollerosoké, skate bordosoké, trotinétosoké, bicikliseké, és mindazoké akik nem szennyezik a városunkat. A motorizált járművek az mellet, hogy közvetlenül a városlakókat is veszélyeztetik, egyike a légkör fő szennyezőjének. Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet a Temerinen áthaladó sűrű forgalomra, és veszélyeire.
Célunk hogy az emberek rájöjjönek, hogy egyéni megmozdulásukkal, aktiválódásukkal, igenis tudnak változtatni a jelenlegi helyzeten.
Meghívjuk Önt, hogy együtt változtassunk a helyzeten, és legalább ezen a napon „két keréken” vagy „két lábon” közlekedjünk. A kerékpározás és a séta stresszoldó, és általánosan véve jó hatással van az egészségünkre. Kutatások szerint a rendszeres tekerés hét évvel is meghosszabbíthatja az életünket. Temerinben – kerékpárutak szempontjából – kielégítő a helyzet , és örömünket szolgálja, hogy e túránk alkalmával igénybe vehetjük az új kerékpárutat/gyalogutat/, amely a városon kívül egészen a Jegricska partjáig vezet.
Menetrend:
8:30 A járeki iskolások gyülekezője az általános iskola előtt, indulás Temerin felé
8:45 Staro Đurđevoban csatlakoznak az ottani iskolás csoportok
9:00 Gyülekező a Temerin központjában lévő kis parkban,
9:30 A szervezők üdvözlő beszéde, indulás rendőri kísérettel az Újvidéki utcán
9:45 A telepi résztvevők csatlakozása a templomnál
10:00 Kis pihenő a város peremén, lecsatlakozunk a főútról és rátérünk a kerékpárútra a Jegricskáig
10:30 Érkezés az Info-központba- pihenő, rövid prezentációk
11:30 Visszaút végig a kerékpárúton
FONTOS: Mindenki csatlakozhat a kerékpáros csoporthoz akinek műszakilag kifogástalan a kerékpárja. Az útra ivóvizet minden résztvevő hozzon magával, valamint ajánlott a sárga jelzőmellény. Szívesen látunk minden családot, iskolás csoportot, ifjúságot, nyugdíjasokat, mindenkit akinek kedve van egy könnyed kerékpározáshoz. A rendőrség biztosítja a csoportot amíg az a főúton halad.
Minden 20 fős iskoláscsoport felügyeletére legalább egy tanár kísérete kívánatos. Kérjük jelentsék részvételüket a CSOPORTOK szeptember 20-ig a 063-55_63*10 telefonszámra (T.K. Attila).
Szervezők a FALCO Természetkedvelők Egyesülete, valamint Temerin Község Idegenforgalmi Szervezete.
Támogatóink: Temerin Község, Vajdaság Vizei közvállalat