Falco tábor 2014. kimutatás, képek

A tábornak 44 résztvevője volt 28 fiú és 16 lány. Ebből – az utolsó napon, szombaton – 41-en töltötték ki a kérdőívet, 26 fiú és 15 lány. A következő adatokhoz a kitöltött kérdőívek alapján jutottunk. A feltett kérdések alapján prezentáljuk a válaszokat.

stat2014_01

Mint látható, a legfiatalabb résztvevők 7, a legidősebbek 16 évesek voltak, az átlagéletkor pedig év 12 volt. 

stat2014_02

Lassan, de biztosan, a tábor híre terjed Temerinen kívül is, idevonzva résztvevőket más helységekből is. Ez – feltételezzük – egyrészt betudható a sikeres táborok sorozatának, jó hírnevének, de a média is szerepet játszik – évről-évre cikkek újságokban, beszámolók rádióban – akárcsak az egyesület együttműködése más szervezetekkel, ökológus találkozók, és egyéb edukatív aktivitások.

stat2014_03

*Egy résztvevő kifelejtette a választ.

Mint látható, vannak (többszöri) visszatérő résztvevőink, de nagy számban jöttek újak is, ami szintén nagy örömünkre szolgál.

stat2014_04

Nem meglepő módon, a kortársak, barátok közt terjednek legjobban a hírek, és hatnak egymásra, de a család hatása is jelentős, akárcsak a médiáé és az interneté. A plakátok sem mentek még ki a „divatból”, fontos a láthatóság, jelenlét. Ezen kívül, mint az adatok mutatják, az iskolákkal, pedagógusokkal való együttműködés is javára válik bármely gyerekekkel (is) foglalkozó egyesületnek.

Ami a programokat illeti, a napok korán kezdődtek, reggeli előtti tornával, és sokáig tartottak, tartalmasan teltek. A délelőttök általában az előadásoknak voltak szentelve, melyeken hallhattak (és közre is működhettek észrevételekkel, megjegyzésekkel) a madárvilágról, a madarak evolúciójáról, a rovarvilágról, a halakról, a teknősökről a környezetünkben, a túzokról és védelmének programjáról, és magáról a természetről és az azt veszélyeztető tényezőkről. Az elmélet mellett a gyakorlatra – a kézzelfoghatóságra – is nagy hangsúly volt fektetve, ami okból kifolyólag folyamatos madárgyűrűzési program folyt, délutánonként rovarokat is gyűjtöttek, horgásztak, csónakokból figyelhették a nádast, a természetes élőhelyeket. (A befogott élőlények szabadon is lettek bocsájtva.) Ezen kívül csapatokban játszottak, versengtek. Egyéb tevékenységek is biztosítva voltak számukra, pl. gyöngyfűzés, csuhézás, lovaglás. Hogy ne legyenek leterhelve folyamatos programokkal, biztosítva volt a gyerekek számára szabadidő is, mely folyamán társalogtak, pihentek, szórakoztak. Az éj leszálltával volt rajzfilmvetítés, de kreatív kifejezésre is nyílt lehetőség, rajzolás és zenélés formájában.

Varga Dénes

Képek: Kovacsics Tóbiás