Izrada i postavljanje kućica za ptice

Tokom februara 2004. godine, u okviru dvodnevne radionice, u saradnji sa Društvom ljubitelja bašte iz Temerina, organizovana je akcija izrade i postavljanja kućica za ptice dupljašice. Ukupno je 20 kućica, veštačkih gnezda našlo svoje mesto na stablima zaštićenog prirodnog dobra “Stari park u Temerinu”. Prilikom izrade učestvovalo je oko 30 đaka i volontera društva, koji su postavljanje izvršili uz nadzor stručnjaka iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Radne jedinice u Novom Sadu.

Ove kućice služe kao zamena prirodnim dupljama, koje nastaju najčešće na starim stablima, a koja su u poslednje vreme usled masovnog uništavanja i seče prisutni u veoma malom broju. Iz tih razloga aktivnost postavljanja kućica, veštačkih gnezda ima izuzetnu važnost u cilju unapređenja uslova za gnežđenje prvenstveno onih vrsta ptica koje su poznate kao dupljašice, a pored toga kao i veoma korisne, npr. plava i velika senica, crvenrepka, više vrsta muharica, detlića i sova, itd. Kao rezultat ove akcije može se navesti da je tokom reproduktivnog perioda u 2004-oj godini čak pet kućica zauzeto od strane velikih senica i poljskih vrabaca, što čini 25% od ukupnog broja postavljenih kućica.

Slična akcija je organizovana i tokom januara 2005. godine, kada je uz prisustvo oko 30 predstavnika škole izrađeno i postavljeno još 25 takvih veštačkih duplji. Ovom prilikom su kućice postavljene na stabla (zapadnog) gradskog groblja.