Madaraink és védelmük

Előadás és műhelymunka a Kókai Imre Általános Iskolában.
A Falco Természetkedvelők Egyesülete, november 23-án, előadással egybekötött műhelymunkát tartott a Kókai Imre Általános Iskola negyedikesei számára. Lévén, hogy az iskolai természeti ismeretek tantárgy aktuális tananyaga a gerinces állatokkal foglalkozott, az egyesület tagja a gerinces állatok második legnépesebb csoportjáról, a madarakról beszélt a tanulóknak. Szó esett a madarak rendszertani felosztásáról, külalaki és jellembeli különbségeiről, a madárvonulással kapcsolatos érdekességekről, valamint olyan általános madárvédelmi praktikákról, amelyeket a gyerekek otthonuk udvarában, kertjében is alkalmazhatnak. Az előadás második, gyakorlati részében madáretetőket készítettek. A pillanatok alatt elkészíthető, PET palackból előállított etető mellett, fából készült etetőt is barkácsoltak, a kalapálni, csavarozni kedvelők legnagyobb örömére. A palackos etetőt, ki-ki a magáét, haza is vihette. A fából készültek az iskola udvarát gazdagítják majd. Ezek gondozása, olajos magvakkal való rendszeres feltöltése, a diákok feladata lesz.
Ilyen, és ehhez hasonló közösségépítő, a közjó, ebben az esetben a természeti értékek megóvását célzó programok fontos szerepet tölthetnek be a tanintézmények, de nem utolsó sorban a családok környezet- és természetismereti nevelés szempontjából. A Falco Természetkedvelők Egyesülete ebben igyekszik hasznos segítőtárs lenni az óvodák, iskolák, valamint a családok számára.
Az előadás, valamint a műhelymunkához való kellékek beszerzése a Magyar Nemzeti Tanács támogatása által, a Családok a környezetbarát otthonokért elnevezésű pályázat keretein belül valósulhatott meg.