Madármérgezés történt Temerin határában

Elhullott madártetemekre talált rá a napokban egy helyi vadőr Temerin határában. Az esetet jelentette a Vajdasági Madártani és Madárvédelmi Egyesület aktivistáinak, akik továbbították a hírt az illetékes szerveknek. Április 7.-én történt terepszemle alkalmával a Tartományi Környezetvédelmi Felügyelőség, a Természetvédelmi Intézet szakemberei, a madártani egyesület aktivistái és a „Srndać” Vadászegyesület vadőre jelenlétében elkészült jelentésben 4 barna rétihéja és 1 egerészölyv tetemét jegyezték fel. A madarak egy nemrég beültetett szántón hevertek, egy házikacsa mérgezett teteme mellett. A görcsbe rándult karmokból ítélve a ragadozómadarak a kacsahús fogyasztása után estek mérgezés áldozatául. Ezeken kívül még két holló és egy rókatetemet is találtak a közelben. Az esetről, valamint a jelentés részleteiről értesítették a temerini rendőrséget, valamint az illetékes ügyészséget.
Hasonló esetekről Vajdaság más területeiről sajnos egyre gyakrabban érkeznek hírek, de Temerinben ilyen méretű madármérgezés eddig még nem fordult elő. A mérgezést rendszerint a vegyszerezett vetőmag szabálytalan ültetése, és a permetszerek nem előírás szerinti használata okozza, de az utóbbi időben az olyan esetek száma is növekszik, melyeknél a csaliként kihelyezett, méreggel beszórt állattetemek idézik elő az elhullást.
A barna rétihéja és az egerészölyv fokozottan védett madárfajok Szerbiában. Szándékos mérgezésük, elejtésük, zavarásuk, élőhelyeik megrongálása bűncselekménynek számít. Az elkövető, a védett fajok eszmei értékeiről szóló rendeletben meghatározott összegű pénzbírsággal büntethető. A két említett faj esetében ez az érték egyedenként 160.000 dinár. Jelen esetben, amennyiben a bírósági ügyintézés során bebizonyosodik a szándékos mérgezés, az öt elhullott madár után összesen 800.000 dinár pénzbírsággal sújtható az elkövető.

Forrás: www.ekourb.vojvodin.gov.rs