O zimskom hranjenju ptica

Informacije o našim pticama pevačicama

Većina ptica pevačica dnevno pojede količinu hrane koja približno odgovara njihovoj telesnoj težini. Zimskim, kišnim, mraznim danima povećava se potreba za hranom. Zbog održavanja telesne toplote potrošnja energije je veća, a insekte, koji im pružaju odgovarajuću količinu belančeva, ne mogu naći. U gnezdima naših ptica pevačica godišnje mogu da se izlegnu 10-12 ptića, a kod senica čak 20-25 ptića, a ipak, ove ptice nikada neće poplaviti naše vrtove. Glavni razlog je – pored toga što jedan deo ptića ugine, ili postane plen grabljivicama odmah posle izletanja – što uginu zbog gladovanja tokom zime. Upravo zbog toga hranjenje ptica tokom zimskog perioda smatramo važnim zadatkom.

Čime, kako i do kad da hranimo ptice?

Cilj hranjenja jeste da nadoknadimo prirodne izvore hrane i da tako pomognemo našim pticama da prebrode period oskudice. Preporučuje se da se hranilica za ptice postavi i napuni hranom pre pojave mrazeva. Stavimo u nju semena koja sadrže ulja (suncokret, bela semenka, semena lubenice, očišćen orah), a možemo postaviti na grane (nikada ne posoljenu!) slaninu, čvarke, loj i to će sigurno privući ptice. Možemo napraviti i neku mešavinu, ili „ptičji kolač“. U mešavinu možemo staviti sir, kuvani krompir, kuvanu šargarepu, sitan sir, komadiće jabuke, kao i druge kuvane ostatke iz kuhinje. „Ptičji kolač“ je mešavina loja i semena suncokreta. Ovu mešavinu obožavaju ptice koje jedu insekte. Važno je znati da ptice koje se hrane semenima rado traže hranu na zemlji. Njima ispod žbuna, drveta možemo postaviti tepsiju iz koje ćemo ptice hraniti sa suncokretom, prosom, muhar ili prekrupom.

Važno je da obratimo pažnju na sledeće!

1.) NIKAKO NE SMEMO HRANITI PTICE komadićima hleba, prezlom, keksom, jer ovi proizvodi uvlače vlagu i brzo se kisele, a to znači sigurnu smrt za ptice.

2.) PTICE TREBA DA HRANIMO NEPREKIDNO! Kad jednom počnemo da hranimo ptice, ne smemo prekidati, pogotovo kada je jako hladno vreme. Jato koje je naviklo da jede iz hranilice verovatno neće naći drugi izvor hrane ukoliko prekinemo njihovo hranjenje, a to može da prouzrokuje njihovu smrt.

Tekst: Ištvan Balog

Slike: Jovica Horvat