Obilazak Jegričke

Dana 27. maja 2007. godine organizovan je treći po redu obilazak još jednog značajnog prirodnog staništa na teritoriji opštine. Ovog puta je ciljni lokalitet bio vodotok Jegričke. Ovaj izlazak na teren je do sada bio najposećeniji od strane školaraca, kojih je bilo blizu 50. Deca su neposredno pre odlaska na teren saslušala edukativno predavanje o osnovnim obeležjima i prirodnim vrednostima zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode “Jegrička”.

Teren je obiđen pomoću traktora i dve prikolice. Predivna Jegrička je na ovaj način otkrila i one prirodne vrednosti, koje su, idući peške, zaklonjene gustim tršćakom u priobalju. Uspešno su posmatrane velika bela, siva i mrka čaplja, kao i retke vrste čigri – belobrka i crna. Eja močvarica je u potrazi za plenom preletela iznad trske. Grupa od oko 20 pataka gluvara je nakon nekoliko krugova sletela na naizgled sigurno mesto. Ćubasti gnjurci su divili svojom lepotom a vodeni bik je svojim dubokim oglašavanjem naslutio svoje prisustvo. Uz pev poljske ševe i grmuše pejzaži su postali još očaravajućiji. Šetajući duž vodotoka kod Bognarovog salaša posmatran je i šareni svet insekata i biljaka.

Deca su za vreme celog terena sa velikim entuzijazmom pratila i istraživala živi svet ovog staništa, koji je sigurno i njih začarao svojom prirodnom šarenolikošću.