Zimsko prihranjivanje ptica

U januaru 2006. godine, u sklopu zimske eko-radionice za decu organizovana je akcija izrade i postavljanja hranilica za ptice. Akcija je imala za cilj unapređenje uslova za uspešnije preživljavanje ptica za vreme surovih zimskih meseci. Ukupno su izrađene 4 hranilice i postavljene su na visinu od oko 1,5 metara od nivoa zemlje.

Lokacije gde su smeštene predstavljaju zelene površine i parkove koje su dobro uočljive za prolaznike (bilo da su to ptice ili ljudi). Nalaze se u centru naselja, na teritoriji zaštićenog prirodnog dobra “Stari park u Temerinu”, u dvorištima osnovne škole i zgrade socijalnog doma na telepu. Izrađene su od drvenog materijala i sastoje se od platforme (dimenzije 40×40 cm i visine 10 cm), krova i metalne cevi, kao držača. Jedna hranilica može da primi oko 5 kg semena (suncokret, seme bundeve, orah, itd.). U cilju da se zaštite od vremenskih nepogoda ofarbane su zaštitnim sredstvima, a kao dodatna preventiva, krov je obložen aluminijumskim “ofset” pločama.

Na radionici je učestvovalo više od 20 đaka osnovne škole. Deca su ujedno saslušala i predavanje o najčešćim vrstama ptica koje posećuju hranilice kao i o raznim mogućnostima i značaju njihovog zimskog prihranjivanja.

Članovi društva su redovno posećivali hranilice i po potrebi ih i punili. U vremenskom periodu od januara do marta, na 4 hranilice je potrošeno ukupno 60 kg semena suncokreta.