Zöld sorok 15.

Húsevő növény a téglagyárnál

A húsevő közönséges rence (Utricularia vulgaris) előfordulása községünkben eddig csak a Jegricskán volt ismert. Vasárnapi terepjárásom alkalmával, a téglagyári kubikgödrök egyikében, egy „eldugott” kisebb vízállásban jelentős állományára bukkantam.
E növény különlegessége –mint azt neve is elárulja –, hogy húsevő, azaz apró planktonikus kisrákokkal, vízi rovarokkal táplálkozik. A víz fölé csak hosszú kocsányon ülő, fürtös sárga virágzata emelkedik. Víz alatti hosszú, néha akár több méteres szárán a levelei sallangosak, rajtuk apró, bordó tömlőcskékkel. Ezek a tömlőcskék szolgálnak az apró vízi rovarok, rákocskák elfogására, elemésztésére. Az apró halivadékok sem érezhetik biztonságban magukat ott, ahol ez a növény nagyobb tömegekben előfordul, ugyanis a tömlőcskékkel őket is elfogja, és elfogyasztja, ezért e növényt a halgazdaságokban kigereblyézik a vízből. A közönséges rence a rovarok, halivadékok elemésztésével jut a szükséges nitrogénhez, amit más növények a gyökereikkel, a talajból szereznek be.

(kép az újságban)

Kép és szöveg: Balogh István

Falco tábor

A Temerini Falco Természetkedvelők Egyesülete szeretettel meghív minden érdeklődő iskolást a július 24-től 30-ig a Jegricskán megrendezendő Falco környezetvédelmi táborba. Olyan általános iskolás diákok jelentkezését várjuk, akik szeretnének játékosan és aktívan megismerkedni az őket körülvevő környezettel és élővilággal.
A fiatal résztvevők különböző programokon vehetnek részt, mint pl.: madárgyűrűzés és -megfigyelés, növények, egysejtűek és többsejtűek tanulmányozása, hüllők és kétéltűek, halak, rovarok, kisemlősök kutatása, valamint általános ökológiai és környezetvédelmi ismeretek elsajátítása. Szabadidős programok közül különböző labdajátékokra, vetélkedőkre, csónakázásra, filmnézésre, sétatúrára is lesz lehetőség és persze a táborok szellemében az esti tábortűz sem maradhat el.
A tábor helyszíne a Jegricska partján található Információs Központ. Részvételi díj 4000 din, jelentkezni lehet július 20-ig. Elszállásolás: saját sátorokban. Bővebb információ Milinszki Pethő Gabriellánál a 064/252-2347-es telefonszámon vagy az office@falco.org.rs címen.

Természet gyermekszemmel

A fenti címmel rajz- és fotópályázatot hirdet a Falco Természetkedvelők Egyesülete. Kedves gyerekek! Ha szeretitek a természetet és annak növény- és állatvilágát, rajzoljatok vagy fényképezzetek! Juttassátok el műveiteket hozzánk július 10-ig és mi minden munkát az Illés-napi rendezvény keretein belül kiállítunk. Szeretettel várunk minden érdeklődőt. Érdeklődni és jelentkezni a 064/252-2347-es telefonszámon vagy az office@falco.org.rs e-mail címen lehet.

Nyári kerékpártúra

Vasárnap, június 26-án, kerékpártúrán vettünk részt. Délután két órakor összegyűlt a 21 tagú túrázó csapat és a Bánom puszta felé vette az irányt. Útközben megnéztük a telepi Proletár utcában fészkelő gólyákat, amelyek a mi egyesületünk által készített és kihelyezett mesterséges állványon fészkelnek. Örömmel figyeltük a fiókák etetését. Folytatva utunkat a Bánom puszta felé, több madárfajt figyelhettünk meg, mint pl. gólyatöcs, szürke gém, fehér gólya, selyem gém stb. A bara partjáról megpillantottunk egy pár bütykös hattyút is, körülöttük a szürke színű pihetollú kicsinyeikkel, amint önfeledten élvezték a nyári napsütés örömeit. Többszöri számolgatás után nyolc fiatal egyedet számláltunk meg. A tájon láttunk még szabadon legelésző teheneket, őket őrző pulikutyákat, valamint a pásztort is, aki szintén emlékezetesebbé tette a napunkat.

biciklitl006
Rövid pihenő után folytattuk utunkat Szőreg felé a Szlatyina pusztáig. Útközben megálltunk a telepi fagyizónál egy kis felfrissülésre, amit mindenki szívesen fogadott. A Szlatyinához érve egy magányos ringlófán vörös vércse fészket találtunk. A fészekben négy szépen fejlődő fióka ült. Pista bácsival együtt sikerült meggyűrűzni és bejegyezni a madarakat. Utána gyorsan visszahelyeztük őket a fészekbe. Örömmel és nagy érdeklődéssel vettünk részt a fiókák tanulmányozásában. A gyűrűzés után tovább kerékpároztunk, majd rövid pihenés után hazaindultunk. A következő kerékpártúrára szombaton, július 9-én kerül sor. Ez alkalommal a temerini kastélykertet és a Jegricska Természeti Parkot látogatjuk meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk, szombaton 14 órakor a Kókai Imre iskola elé.

Eredetiben, Original