Zöld sorok 25.

Környezetvédelmi tábor a Jegricskán

IMG_1845

Negyedszer szervezett a Falco Természetkedvelők Egyesülete környezetvédelmi tábort Jegricska partján. Július 28-tól augusztus 4-ig negyven gyerek hallgatta nagy figyelemmel a különféle előadásokat és élvezte a foglalkozásokat, műhelymunkákat. A délelőtti szakelőadásokat, délután játékos vetélkedők követték. Traktoros kiránduláson ellátogattak a Rómaisáncokhoz, ahol megismerkedtek a régészeti, a történelmi és a botanikai értékekkel. Utolsó este az elmaradhatatlan tábortűz mellett szalonnát nyársaltak, gitároztak, énekeltek. Természetesen támogatók segítsége nélkül ezúttal sem jött volna létre a tábor. Ők a következők voltak: Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, Zsunyi–Szilák földműves-szövetkezet, Hugyik Kovácsműhely, Hofy Cuki, Parabola, Agrofarma, Gulyáscsárda, Venus Kozmetikai Szalon, Elektro digital, Verebelyi Csaba, Keramika-Balog Sándor, Balogh Tibor, László Sándor, Bartusz Dóra, Kiss Borbála, Majoros Pál, valamint a „Nagy öröm a kiskert” vetélkedő résztvevői. Köszönet nékik!

B.I.

Európai madármegfigyelő nap

Egyesületünk az idén is bekapcsolódik az Európai madármegfigyelő nap teendőibe, amit október első hétvégéjén rendeznek meg. A becsei halastavakhoz látogatunk el, október 6-án, vasárnap. A rendezvény célja, hogy egyazon időben Európa minél több helyszínén minél több megfigyelő vegyen részt, és hogy a megfigyelők minél több madárfaj, minél több egyedét figyeljék meg. A begyűjtött adatokat továbbítjuk a központi koordinátorokhoz, akik összegzés után rangsorolják az országokat a megfigyelők száma, a megfigyelt madárfajok és egyedek száma alapján. Szerbia tavaly a tizedik helyet foglalta el, amin az idén szeretnénk javítani.

(kép az újságban)

Kép és szöveg: B. I.

Sikeres szalakótatelepítés

Néhány évvel ezelőtt egyesületünk is csatlakozott a szabadkai Riparia Természetbarátok Egyesülete által megkezdett szalakóta-visszatelepítési programhoz. A program célja ennek a Vajdaságban a kipusztulás szélére sodródott érdekes madárnak a visszatelepítése azokra a területekre, ahol valamikor fészkelt. Egyesületünk Temerin, Zsablya és a bánáti Aradác környékén helyezett ki fészkelő odúkat, melyek közül – nagy örömünkre – az idén Aradác környékén háromba szalakóták költöztek be. Költésük sikeres volt, és összesen tizenegy fiókát neveltek fel, melyeket kirepülés előtt színes műanyag, valamint alumínium gyűrűvel jelöltünk meg. További célunk visszacsalni a fajt községünk határába, ahonnan a nyolcvanas évek elején tűnt el – mint fészkelő.

(kép az újságban)

Kép és szöveg: B. I.

Eredetiben, Original